Kuřáci v restauraci

Někdy se stává, že servírky a číšníci si zbytečně přidělávají práci. Jinde by bylo zase vhodné, aby se své práci věnovali s větší pečlivostí a důsledností. A zároveň, aby v obou případech dodržovali hygienické předpisy a nezapomínali na ně. Některým restauracím sice pomohl nový zákon a vyřešil to za ně. V mnohých ale i nadále platí, že je nutné dodržovat určitá pravidla obsluhy v restauraci. O čem je řeč? V tomto případě o popelnících.

Ačkoliv vešel v platnost tzv. protikuřácký zákon, který zakazuje kouřit hostům uvnitř restaurace, na zahrádky a terasy se to nevztahuje. Proto popelníky z restaurací nevymizely zcela a v těch, kde je na to prostor, se používají i nadále. Ba dokonce více, protože kuřáci se, především za teplého počasí, soustředí do otevřených prostor. Bohužel popelníky a péče o ně nejsou pro mnohé servírky a číšníky samozřejmostí. Proto si v tomto článku řekneme, jak s popelníky zacházet, v čemž spočívají pravidla obsluhy v restauraci, a na co nezapomínat.

Nejdříve je třeba, aby servírky a číšníci před příchodem hostů do restaurace zkontrolovali, zda jsou na všech stolech v kuřácké části, tedy nyní na terase nebo na zahrádce, popelníky umístěny a zda jsou čisté nebo zda se v nich nenachází třeba něco, co by v nich být nemělo (např. použité párátko od předchozího hosta, stopka nebo jiné nepoživatelné části ovoce či jiných pokrmů, apod.). Ale to vše je třeba zkontrolovat, než je restaurace otevřena.

Poté je logicky třeba hostům v kuřácké zóně popelníky pravidelně vyměňovat. To je jasné. Kde se ale často chybuje, je v tom kdy a jak. Nejdříve tedy k tomu KDY. Vždy než začnou hosté jíst, pokud je popelník použitý. A jinak pokaždé, když je popelník již znečištěný, ale zároveň hosté už nekouří. Pokud popelník servírka nebo číšník vymění v době, kdy některý z hostů u stolu ještě kouří, tak to nemá moc velký efekt a přidělávají si tak spíše práci. Jedině, že by popelník byl už příliš plný, tam by to význam mělo. Ale do takové fáze plnosti popelníku by to obsluhující personál neměl nikdy nechat dojít. Takže shrnutí k tomuto pravidlu obsluhy v restauraci „kdy vyměňovat popelník“ je takové, že je třeba jej vyměňovat, když hosté už dokouřili a dále před jídlem hostů, kteří taktéž již dokouřili.

A teď k tomu JAK popelníky vyměňovat. Na podnose si servírka nebo číšník přinese čistý popelník. Může jich vzít více, pokud je bude vyměňovat u více stolů. Čistý popelník posadí na použitý, který je na stole hostů. Takto spojené oba popelníky vezme a přemístí na svůj podnos. Následně z platíčka vezme ten vrchní, čistý popelník, a dá jej hostům na stůl. Použitý popelník na podnose je následně vhodné přikrýt ještě jedním čistým popelníkem, který má taktéž obsluhující připravený na platíčku. Přikrývání použitého popelníku na podnose čistým se dělá proto, aby při přenosu použitého popelníku nebo při chůzi s ním nedošlo k rozfoukání popela vzduchem a ten aby neznečistil stůl nebo nenapadal jiným hostům do jídla, eventuálně neznečistil podlahu.

A na závěr se podíváme i na to, jak popelníky správně čistit. Použité popelníky by měli servírky a číšníci během provozu čistit větším tvrdším štětcem někde mimo dosah hostů. Poté je vhodné je otřít ještě vlhkým hadříkem, především, jsou-li více znečištěny. Ovšem pozor. Tento hadřík musí být vyhrazený pouze na čištění popelníku a nesmí se používat na jiné účely jako je otírání stolů, otírání povrchů v zázemí, apod. Pokud je popelník hodně znečištěn, je vhodné ho umýt pod tekoucí vodou houbičkou, která opět bude vyhrazena pro mytí popelníků. Pulírování (utření) popelníků je třeba provádět opět do speciálně označené a pro tento účel vyhraněné utěrky. Po směně je vhodné všechny popelníky, které byly během směny alespoň jednou použity, umýt (v myčce nebo ručně) a připravit na další směnu.

To je tedy shrnutí pravidel obsluhy v restauraci, které se týkají popelníků. Správná obsluha hostů toho zahrnuje ale mnohem více. Aby byla obsluha v restauraci kvalitní a hosté spokojení, je třeba, aby obsluhující personál znal své povinnosti a uměl profesionálně vykonávat svoji práci.

Komentáře
  1. Hebergement web napsal:

    narodni nekuracky zakon pro verejne prostory s vyjimkou mist zabavy a restauraci nebo nizke vymahani ve venkovnich zabavnich prostorach

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře a k zasílání e-mailů, které by Vás v této souvislosti mohly zajímat. Zásady zpracování osobních údajů