Tajemství mléčné pěny

Představte si sami sebe. Jdete někam do restaurace nebo do kavárny a těšíte se na dobré kafíčko. Přece jen, kávu si doma dokáže udělat každý. Ale když už za ni má člověk platit, chce kvalitu a pěkně si svůj šálek vychutnat. Není nic horšího než si zajít někam na kafe a odcházet s tím, že by si sám doma udělal člověk lepší. Nejvíce to platí u cappuccina a latte macchiata.

Stále až příliš často se hosté restaurací a dokonce i některých kaváren setkávají s něčím, co je velmi nepříjemné. Jedná se o nekvalitní, řídkou mléčnou pěnu, které je v šálku jako by jeden plivl. Čím je to způsobeno? Nejčastěji takové pěny docílí ti, kteří používají kombinovanou „mašinu na kávu“. Je pravda, že není nic jednoduššího a rychlejšího, než zmáčknout na přístroji tlačítko „cappuccino“ nebo „latte“ a „vypadne“ hotový nápoj i s pěnou. Žádný stroj sám o sobě ale nenašlehá mléko dostatečně dobře. A tak je pěna z takového kávovaru velmi řídká, má velké bubliny a vytratí se pomalu dřív, než ji servírka nebo číšník donesou hostovi.

Dalším případem, kdy hosté dostanou svůj kávový nápoj, který občas ani nemůže nést název cappuccino nebo latte, je špatné zacházení s tryskou u kávovaru. Správně by se při použití vhodné, nejlépe nerezové, nádobky a trysky na výrobu pěny mělo docílit kvalitní stabilní husté mléčné pěny s mikro bublinkami. Tento postup ale nejlépe zvládají školení baristé a ne každá servírka nebo číšník to umí. Ve většině případů to spíše neumí. A pokud v obsluze pracuje někdo, kdo nemá odborné vzdělání ani dostatečnou praxi, může způsobit doslova pohromu. Hosté, kteří obdrží takové cappuccino nebo latte se rozhodně už na kávu nevrátí.

Ale co s tím? Jak vyřešit situaci, kdy na place máte servírky a číšníky, kteří neumí pořádně našlehat mléčnou pěnu? A sám kávovar také v tomto ohledu za moc nestojí? Prozradíme vám jedno tajemství, které jsme dosud sdělovali jen těm restauracím a kavárnám, kde jsme školili obsluhující personál. Nyní to ale prozradíme všem. Existuje jednoduchý a levný způsob, jak to jednou pro vždy vyřešit a podávat cappuccino a latte macchiato vždy s bezvadnou mléčnou pěnou. Stačí si pořídit ruční šlehač na mléčnou pěnu. Našlehat mléčnou pěnu tak zvládne naprosto každý. Z mléka, ohřátého třeba tryskou u kávovaru, vytvoříte ve šlehači onu krémovou mléčnou pěnu během chvilky. Už ji jen nalít do šálku s připravenou kávou. Až tak je to jednoduché! Pozornost byste měli směřovat pak už jen na výběr správného mléka.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Odebírejte nové články

    Nechte si ZDARMA na Váš e-mail zasílat rady a tipy pro majitele a manažery restaurací.

    Vaše osobní údaje (jméno, e-mailová adresa, telefon) budeme (Miroslava Trojáková vystupující pod obchodními názvy Mirin Group Restaurant Academy, Restaurant Academy a Mirin Group) zpracovávat pouze za účelem zasílání newsletterů a obchodních sdělení se zajímavým obsahem pro restaurace, a to v souladu s platnou legislativou a zásadami ochrany osobních údajů. Stisknutím tlačítka vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním osobních údajů. Svůj souhlas se zasíláním a zpracováním osobních údajů můžete kdykoliv odvolat prostřednictvím odhlašovacího odkazu v každé kampani. Proč a jak budeme Vaše osobní údaje zpracovávat, najedete zde: Ochrana osobních údajů >>
  • Nejnovější příspěvky
  • Rubriky