Módní prohřešky servírek a číšníků

To, že servírkyčíšníci nosí uniformu, by mělo být standardem v každé restauraci. Už proto, že hosté se lépe zorientují, kdo je obsluhuje a na koho se mohou případně obrátit, pokud by něco potřebovali. Ideální je, pokud má obsluhující personál jasný stejnokroj. Případně lze nechat pracovní oděvy na nich. Je však třeba je v tomto ohledu usměrňovat.

Servírkámčíšníkům je vhodné jasně sdělit, jaké oděvy jsou v dané restauraci přípustné a jaké ne. Pokud je zajištění si pracovního oděvu v režii samotných zaměstnanců v obsluze, doporučujeme standardizovat oděv jednotně na bílou košili s dlouhým rukávem a černé kalhoty, případně sukni. Ty může pak restaurace na vlastní náklady doplnit třeba o vestičky nebo zástěry. Pokud však se budou od hostů zaměstnanci lišit pouze zástěrami kolem pasu, není to vhodné řešení. Restaurace by měla působit dojmem kvality. Ale při pohledu na servírky a číšníky ve volno-časovém oblečení, kteří jsou jen omotaní zástěrou, tak nepůsobí. To vzbuzuje dojem, jakoby majitelé restaurace zrovna někoho odchytli na ulici, dali mu zástěru, plato a obsluhuj.

Ačkoliv si to mnozí neuvědomují, práce servírkyčíšníka není žádná podřadná práce. Právě naopak. Především je to práce s lidmi a podle toho by měl obsluhující personál vypadat a také se podle toho chovat. A vedení restaurace by na to mělo náležitě dohlédnout a zajistit, aby vše bylo jak má. Je to jejich zodpovědnost.

Byť je aktuální móda jakákoliv, je třeba dodržovat společenské standardy. A to i při oblékání servírekčíšníků do práce. Nejčastěji se v dnešní době mohou hosté restaurací setkat se dvěma prohřešky, které se vyskytují právě i u obsluhujícího personálu, který má standardizované oblečení a jeho konkrétní výběr je na nich. Prvním je nošení kotníkových, barevných nebo dokonce žádných ponožek. Ponožky by měly být černé barvy nebo silonové tělové barvy, vyšší, aby při jakémkoliv pohybu obsluhující osoby nebyl vidět horní lem ponožek nebo dokonce hůř – části holých nohou. Tím druhým je nevhodný výběr kalhot, který se vyskytuje pouze u servírek. Často je lze vidět v černých legínách místo v černých kalhotách. Legíny ale nejsou kalhoty! Legíny jsou v podstatě punčocháče, jen jsou u kotníků „ustřižené“. Pokud na to některá ze servírek reaguje způsobem, že je to moderní, poradíme Vám v rámci Školení na zvýšení tržeb v restauraci, jak takovou situaci řešit.

Komentáře
  1. Terinka1 napsal:

    Supeeer je to fakt pravda! 😀

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře a k zasílání e-mailů, které by Vás v této souvislosti mohly zajímat. Zásady zpracování osobních údajů