Jak efektivně dezinfikovat gastro provozovnu nebo ubytovací zařízení

Jak chránit hosty i zaměstnance před Covid-19 až se znovu otevře?

Již brzy se dočkáme toho, že budou znovu plnohodnotně otevřeny gastro podniky a ubytovací zařízení. Mnozí hosté se na to těší, jiní mají strach. Kolik procent tvoří která skupina, se dá jen polemizovat. Jestli očekávat určitý „boom“ a tudíž vysokou návštěvnost nebo naopak poloprázdnou restauraci, hospodu, atd. závisí především na lokalitě. Jiné to bude jistě ve velkých městech než v horských oblastech, kam většina návštěvníků vyrazí třeba až později v sezóně. V obou případech ale bude třeba dbát na zvýšenou míru hygieny a dezinfekce prostor. V tomto článku si proto shrneme, jak co nejefektivněji zajistit ochranu zdraví hostů i zaměstnanců a jak přivést zpět i hosty, kteří po znovu otevření gastro provozoven a ubytovacích zařízení mají strach z nákazy koronavirem.

Jak co nejlépe dezinfikovat restauraci, hospodu, hotel, penzion a další gastro podniky a ubytovací zařízení:

1. Germicidní lampy

Technologický zázrak zvaný germicidní lampa vám pomůže efektivně a permanentně dezinfikovat prostory vaší restaurace, hospody, kavárny, hotelu, penzionu nebo jakéhokoliv jiného gastro podniku či ubytovacího zařízení. Tyto lampy vyzařují UVC záření, které dokáže zcela zničit bakterie, viry, plísně a další mikroorganismy. UVC záření je samo o sobě životu nebezpečné a karcinogenní. Proto byly vyvinuty 3 druhy lamp. Do restaurace či jiné gastro provozovny, kde jsou přítomni hosté, uplatníte nepřímé germicidní lampy, kde svítidlo je pevně uzavřeno v ochranném krytu s ventilátory. Jedním ventilátorem je vzduch nasáván dovnitř ochranného pouzdra, kde je umístěna ultrafialová zářivka. Z opačné strany je pak už sterilizovaný vzduch hnán druhým ventilátorem ven zpět do místnosti. Tímto způsobem lze sterilizovat vzduch. Hosté, kteří u vás roušku odloží, aby si vychutnali skvělá jídla a nápoje, se tak nebudou muset obávat, že by se nakazili od někoho z dalších hostů v místnosti. Stejnou technologií lze dezinfikovat prostory kuchyně. Rozhodně vás za to pochválí hygienici. Touto technologií se totiž odstraní i patogeny jako je salmonela a další. Stačí přes noc zapnout přímé záření a je to. Přímé lampy ale není možné používat za přítomnosti lidí. Nejvhodnější jsou germicidní lampy kombinované, tedy s přímým i nepřímým zářením v jednom přístroji. Ty lze během přítomnosti lidí používatna dezinfekci vzduchu a následně přes zavírací dobu pustit přímé záření, které dezinfikuje i všechny povrchy. Ideální je i do ubytovacích zařízení, protože po odjezdu hostů a úklidu lze tímto způsobem kompletně vydenzifikovat pokoj včetně peřin, sedaček, židlí s čalouněním, stolů, atd. Jelikož lze pořídit germicidní lampu přenosnou, resp. pojízdnou, stačí vám třeba jen jedna nebo dvě na všechny pokoje. Snadno ji převezete do dalšího. Pokud uvažujete o pořízení lampy s přímým zářením do kuchyně nebo do ubytovacího zařízení, pak je vhodné přikoupit v příslušenství na speciální UVC zářivky i ochrannou folii. To proto, aby se v případě nechtěného rozbití sklo neroztříštilo po celé místnosti. Přece jen se při manuálním úklidu, když je lampa vypnutá, může stát, že omylem někdo udeří do světelné trubice koštětem a sklo by bylo všude. Ochranná folie roztříštění skla zabrání. Trubice se sice rozbije, ale sklo zůstane zachyceno ve folii, podobně jako u skla na autě. Rozhodně pořízení germicidní lampy zvažte. Na webových stránkách firmy Unimed se dozvíte podrobnější informace o funkčnosti těchto lamp a v e-shopu si můžete objednat vhodné zařízení. A jako bonus na závěr získáte SLEVU 3 % při zadání kódu RA3 do vaší objednávky. Slevový kód není nijak omezen ani výší objednávky ani časově. Nejvíce doporučujeme kombinované germicidní lampy. Podle popisu u každého z produktů zjistíte, jak velkou plochu v metrech je daný model schopen sterilizovat. Níže pod detailem každého z modelů jsou i další varianty, které jsou buď slabší na menší prostory, nebo silnější na větší prostory. Pokud si nejste jisti a potřebujete poradit, pak se na nás obraťte a my vám zdarma poradíme. Nebo se obraťte přímo na odborníky z firmy Unimed. Nezapomeňte jim však sdělit už při poradenství váš slevový kód RA3, abyste se pak zbytečně nepřipravili o slevu 3 %. Objednávku lze učinit totiž i telefonicky.

2. Dezinfekce rukou

U vstupu do vaší provozovny by měli mít hosté možnost si dezinfikovat ruce. Stejně tak by měli mít tuto možnost při odchodu. Dezinfekce na ruce by měla být k dispozici i na všech toaletách. Na trhu je již k dispozici řada prostředků, ať už v kapalném stavu nebo ve formě gelu. Levněji zatím pořád vychází kapaliny na bázi alkoholu. Je pak na vás, zda ji nalijete do rozprašovače nebo budete mít na to manuální nebo automatický dávkovač na senzor. Co se týče pokojů, kde budou ubytovaní hosté, i tam by neměla dezinfekce, třeba v menším balení, chybět.

3. Dezinfekce povrchů

Po odchodu každého z hostů by měl být stůl nejen sklizen, ale i vydenzifikován jeho povrch. Ideální jsou v tomto případě kapalné roztoky bez chlóru vhodné i pro styk s potravinami, případně stejný roztok jako na dezinfekci rukou, tedy ten na bázi alkoholu. Pozor ale na to, jaký povrch stolů máte, aby alkohol nepoškodil například lak. Pokud používáte ubrusy, bude třeba každý ubrus vždy po hostech vyměnit za nový. Případně alespoň dočasně, pokud to vzhled stolů umožňuje, ubrusy nepoužívat. Ideální bude vyčistit i povrch stolu pod ubrusem. Povrchy je nutné správně ošetřit ale i v kuchyni, na baru, v zázemí servírek a číšníků a na pokojích hostů, a to minimálně jednou denně i za jejich přítomnosti a především pak po jejich odjezdu.

4. Roušky a rukavice

Servírky, číšníci, ale i kuchaři, recepční, pokojské a vedoucí pracovníci by měli i nadále nosit roušku. V nejlepším případě nano roušku, která je i hosty ochrání v maximální možné míře a přesto se přes ni dobře dýchá. Nebo alespoň respirátor třídy FFP2, který vydrží až 8 hodin. U jednorázových roušek je třeba je měnit častěji, nejlépe po 2 – 3 hodinách. Pro zvýšení ochrany můžete přidat i jednorázové rukavice nebo poskytnout zaměstnancům dezinfekci na ruce. Ta ale při častém používání může poškozovat pokožku. Proto jsou rukavice, které si lze snadno vyměnit za nové, vhodnější.

5. Mytí nádobí

Při mytí nádobí používejte do myčky tekutý mycí prostředek s dezinfekčním účinkem. Ten zabezpečí nejen čistotu skla a nádobí, ale také odstraní nežádoucí mikroorganismy. Nezapomínejte pravidelně čistit i samotnou myčku. Jen tak splníte sanitační plán, který je součástí HACCP. Pro pulírování sklenic a příborů nakupte dostatečné množství utěrek, aby byl inventář vždy perfektně čistý. Zároveň bude moci být utěrka včas nahrazena novou.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře a k zasílání e-mailů, které by Vás v této souvislosti mohly zajímat. Zásady zpracování osobních údajů