Slovník servírek a číšníků v restauraci

Slovník servírek a číšníků v restauraci
Na jaká slovíčka si mají dávat servírky a číšníci pozor a jak naopak mohou reagovat?

Během práce v restauraci se může stát mnoho různých událostí. Mezi nimi mohou být i ty horší. Třeba se může stát, že servírka nebo číšník převrátí podnos s nápoji nebo jim upadne příbor, rozbijí skleničku, rozlijí jídlo, atd. Tyto situace se stávají, to k práci obsluhujícího personálu patří. Nikdo sice nechce být takové scény účasten, ale občas se to skutečně stane. Vždyť obsluha, to jsou také jen lidé, žádné stroje. Důležité ale je, jak se v takové nemilé situaci zachovají a jaké jsou jejich prvotní reakce.

To, že už se stane nějaká nehoda, se dá přijmout. Hosté restaurace to pochopí, byť je to někdy méně příjemná záležitost i pro ně, pokud mají znečištěn oděv. Ale od toho slouží pojištění a hostovi lze navrhnout zaplacení čistírny. Samozřejmě také musí servírka nebo číšník poskytnout takovému hostovi suché osušky. Někdy ale mají hosté štěstí a nehoda se stane mimo stoly. Je to vlastně štěstí i pro obsluhující personál. V každém případě je ale důležité, jak bude obsluha reagovat, když dojde k omylu nebo se jim něco nepovede.

Největší pozor by si měly servírkyčíšníci dát na to, co říkají v přítomnosti hostů restaurace. Často se člověk rozčílí, když se něco takového stane a začne nadávat. Mnohokrát nešetří ani vulgárními výrazy a sprostými slovíčky. To si ale obsluhující personál nesmí dovolit. I v takové nemilé situaci musí zachovat dekorum a buď mlčky vše uklidit, nebo pronést něco, co nikoho nepohorší.

Reakce servírky nebo číšníka může nějaká být, ale přiměřená. Musí si hlídat slovník. Takže pokud už nějaká odezva ze strany obsluhujícího personálu je, měla by být zdvořilá. Hostům nevadí v takové chvíli zvolání servírky nebo číšníka typu: „Jé, to jsem ale šikovná/šikovný!“ nebo „To se mi teda povedlo!“ nebo „A je je, omlouvám se za vyrušení, to jsem nechtěl/a.“. Takové a podobné reakce servírek a číšníků hostům restaurace nebudou vadit a přijmou nehodu s pochopením.

Pokud však začnou servírkyčíšníci používat v nějaké nepříjemné situaci typu rozlitého pití vulgární výrazy, začnou býti více agresivní a podráždění i hosté a celá situace bude pro obsluhující personál hůře řešitelná. Takže je třeba míti na paměti, že reakce obsluhy značně ovlivňují reakce hostů. Jsou ale i další situace, kdy by si měli servírky a číšníci dávat pozor na svůj slovník. Které to jsou, se dozvíte během školení Jak zvýšit kvalitu obsluhy a tržby v restauraci. Nezapomínejte ani na to, že slovník a vyjadřování obsluhujícího personálu má vliv i na návratnost hostů do restaurace.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře a k zasílání e-mailů, které by Vás v této souvislosti mohly zajímat. Zásady zpracování osobních údajů