Obal

obal a vzhled exteriéru restaurace
Vzhled i čistota okolí před restaurací či hospodou má velký vliv na její návštěvnost.

Co patří k zásadním schopnostem, jak vést restauraci? Je jich samozřejmě více. Jednou z nich je i schopnost přímo ovlivnit návštěvnost restaurace. Je často snadné přilákat více hostů, přimět je udělat ten krok a vstoupit. Mnohé lze udělat nebo změnit zdarma. Jen se musíte na to zaměřit a nepodceňovat důležitost „obalu“.

Jedna z nejdůležitějších věcí v gastronomii je prezentace vnějšku podniku. Proto je třeba zaměřit se na to, jak vypadá samotná restaurace z pohledu potenciálních hostů – fasáda, (ne)pořádek v okolí, vstup do restaurace (vzhled i provedení – třeba bezbariérovost), vývěsní štít, ukazatele a upoutávky, apod. To jsou věci, které jsou podstatné proto, aby si lidé Vaší restaurace všimli, úspěšně ji našli a následně do ní i vešli. Jsou různorodé způsoby offline propagace podniku (např. bannery, ukazatele, tištěná inzerce v lokálních novinách, plakáty s akcemi, občas i netradiční propagace, aj.). Co se týče offline (tedy ne internetové) propagace, je u gastronomických subjektů na prvním místě zviditelnění se lokální. Tím však není myšlen nějaký „šílený“ obří panák kuchaříka držícího ceduli „Vítejte u nás“, apod. Kvalitní podnik, a svým způsobem může být kvalitní každá cenová kategorie i druh zařízení v oblasti pohostinství, si zaslouží pozornost svého majitele a tím následně i pozornost lidí a potenciálních hostů. Dbejte tedy na estetičnost, nápaditost i efektivnost propagace. Jedním ze způsobů, jak můžete potenciálním hostům ukázat, že Vaše restaurace stojí za návštěvu, je i nálepka na vchodových dveřích s nějakým oceněním (např. restaurace roku). Nepodceňte ale to, že hosté pak budou mít vyšší očekávání. Vše jim budete muset dokázat kvalitním servisem a perfektními jídly.

Komentáře
  1. Tomáš Získal napsal:

    Krásný článek o tom, na co většina restauratérů zapomíná, že je také důležité pro restauraci.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře a k zasílání e-mailů, které by Vás v této souvislosti mohly zajímat. Zásady zpracování osobních údajů