Jak se zavděčit hostům gastro podniku?

Každý člověk je trochu jiný a různí lidé mají různé chutě, přání, očekávání. Pokud tedy pracujeme s vybraným sortimentem nápojů a pokrmů, zavděčit všem se zcela jistě nelze. Přesto je možné zavděčit se alespoň většině. To platí i u nápojů. Volba nealka a alkoholických nápojů je jedna věc. Co však očekává asi každý v každé restauraci, kavárně i hospodě je káva. Je to jeden z nejprodávanějších nealkoholických nápojů, u nichž lze vhodným výběrem ovlivnit kvalitu a také spokojenost hostů. Ale káva má mnoho chutí a vůní. Je to podobné jako s vínem, jen s tím rozdílem, že kávu si dá mnohem více hostů.

Ano, právě vhodnou volbou kávy se lze zavděčit většině. Jak náruživým pijákům instantní kávy v domácím prostředí, příznivcům českého turka, tak milovníkům kávy, kteří očekávají prvotřídní kvalitu espressa. Proto je důležité se zaměřit na její výběr. Není vždy pravdou, že drahá, rovná se kvalitní káva. Často platíte zbytečně vysokou cenu za značku, která ale produkuje pouze kávové směsi levných Arabic s Robustou, která má vyšší obsah kofeinu, ale není tak kvalitní odrůdou jako je Arabica. Navíc jsou takové kávy napraženy dlouho dopředu, leží v pytlích na skladech a než se dostanou do restaurace, kavárny, hospody či jiné gastro provozovny, tak to může trvat i přes půl roku. Přitom káva je nejlepší čerstvě upražená a nejlépe pak i čerstvě namletá. Věděli jste třeba to, že namletá káva si udrží své plné aroma pouze cca 15 minut od pomletí? Pak se její aroma začne postupně vytrácet. Zpomalit její „zvětrání“ je možné jedině vhodným balením a skladováním. Pokud Vás zajímá jak na to a další podobné rady a tipy, přihlaste se k odběru článků zaměřených na kávu, které Vám čas od času (tj. v intervalu 10 dní a déle) budeme zdarma zasílat na Váš e-mail.

Vraťme se ale k výběru kávy pro restauraci, do kavárny, hospody či jiné gastro provozovny. Nelze vyloučit ani caterignové služby, kde káva hraje často prim. Nejkvalitnější je tedy čerstvě pražená 100% Arabica. Ale i ta se pěstuje v mnoha zemích, v různých nadmořských výškách s rozličným podložím a má mnoho dalších pododrůd. A její výslednou chuť a aroma dotváří šetrnost a stupeň pražení. To představuje několik tisíců káv, ze kterých by měla být vybrána ta, která uspokojí očekávání a chutě většiny hostů. Vypadá to jako nadlidský úkol. Dobrou zprávou je, že jsme to absolvovali za Vás a vybrali jsme kávy vhodné právě pro gastro provozy. Pokud nezapomenete ani na bezkofeinovou variantu, která je stále více žádaná, ať už novopečetěnými maminkami, seniory, hosty s kardiovaskulárním onemocněním, apod., ale i hosty, kteří si rádi dopřejí šálek výborné kávy i po večeři aniž by pak probděli celou noc, budou se Vaši hosté vracet rádi, i kdyby jen kvůli výtečné kávě.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře a k zasílání e-mailů, které by Vás v této souvislosti mohly zajímat. Zásady zpracování osobních údajů